Makyajla uyumak cildin büyük derecede zarar görmesine neden olur. Makyaj ürünlerinin çoğunun içinde bulunan kimyasalmaddeler uzun süre ciltte kaldığında cildi kurutur ve cildin nefes almasını engeller. Tek bir makyaj ürünü bile kullanıldıysa ve bu temizlenmeden uyunduysa bütün gece boyunca cilde bu ürün zarar verir. Cilt, gece uyurken kendini yeniler. Dolayısıyla makyaj temizlenmeden uyunduğunda cildin kendini yenilemesine engel olunur. Makyaj malzemeleri bazında oluşan zararları şu şekilde açıklayabiliriz.

Fondöten

Fondöten ve benzeri ürünler, ciltte gözenekleri kapatır. Makyaj temizlendiğinde gözenekler gece boyunca tıkalı kalır. Bu da cildin nefes almasına engel olur. Cildin nefes almaması cildin yenilenememesine, elastikliğini kaybetmesine, sivilcelere ve erken yaşlanmaya neden olur. Fondöten gibi pudraallık, kapatıcı, silikonlu makyaj bazı gibi ürünler de, aynı zararlara neden olur.

Maskara ve Göz farı

Maskarayı temizlemeden uyumak kirpiklerin kırılmasına ve dökülmesine neden olur. Ayrıca kirpik diplerini tıkayan maskara, yeni kirpiklerin çıkmasına da engel olur. Bütün gece kirpiklerde kuruyan maskara kirpiklerden daha zor temizlenir. Temizlerken gözün tahriş olmasına neden olabilir. Bu yüzden gözde kızarıklıklar, bakteriler gibi problemler ortaya çıkabilir. Göz farı ise fırça veya parmaklarla uygulandığı için kolay mikrop bulaştırabilir. Göz kapaklarında bulunan far gece alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bakteri oluşumu yüzünden gözde arpacık çıkmasına neden olabilir.

Ruj

İnsanlar arasında rujların çatlak dudaklara iyi geldiği gibi bir düşünce mevcuttur. Bu yüzden gece yatarken ruj süren insanlar vardır. Fakat bu tamamen yanlıştır tam tersi ruj ile uyumak dudakların çatlamasına ve kurumasına neden olur. Dudakların daha iyi görünmesi için dudak peelingi yapılması ve dudak nemlendiricisi kullanılması tavsiye edilir. Cildin gece kendini yenilemesi için makyajın temizlenip, cilde uygun nemlendirici bir krem ile cilt nemlendirilmelidir.